GBS niet in de coalitie

5 april 2014

Vol ongeloof komen de fractieleden uit de coalitieonderhandelingen. De SGP heeft zonder één enkel inhoudelijk gesprek de deur naar haar voormalige coalitiepartner GBS dichtgegooid. Als enige reden wordt de wens van een christelijke coalitie genoemd. GBS voelt het als een Judas-kus.

Scherpenzeel toch een Bible Belt-gemeente?

Bij de voorbereidingen van het verkiezingsdebat was er al grote ophef over de stelling die was bedacht door de burgemeester, de griffier, de pers en de debatleider. Het woord Bible Belt schoot volledig in het verkeerde keelgat bij de christelijke partijen en werd vervangen door een ander woord. Achteraf een voorteken?

In ieder geval hing er na de verkiezingen vanaf het begin een christelijke coalitie boven de markt. De GBS-fractie kreeg als voortrekker van de coalitievorming deze signalen van 2 partijen bij de informatieve gesprekken.

De Christen Unie was direct duidelijk. Men stond open voor alle coalities, maar een christelijke coalitie had de voorkeur, ondanks dat men het geen goede afspiegeling van de Scherpenzeelse samenleving vond (!).

De SGP zat er naar eigen zeggen moeilijk in. Men wilde een christelijke coalitie, maar had een morele verplichting richting voormalig coalitiegenoot GBS. Wij wilden duidelijkheid om eindeloze en zinloze gesprekken te voorkomen. Onnodige vertraging is iets waar we op dat moment niet op zaten te wachten. We wilden naar de inhoudelijke gesprekken om te horen hoe ver we zouden kunnen komen.

Na de informatieve gesprekken leek een rol voor de DS in de coalitievorming niet mogelijk, ondanks de constructieve houding en het plezierige gesprek met de DS-fractie.

Met het CDA is gesproken over de vele mogelijkheden die zij hadden en welke zij ook allemaal open hielden. Er is gesproken over een coalitie met de VVD die daar zeker oren naar had. Gezien het VVD-verleden van de beoogd CDA-wethouder geen uitzonderlijke gedachte. GBS en VVD wilden graag deze weg verder onderzoeken, omdat de 3 verkiezingsprogramma’s in deze coalitie dichter bij elkaar lagen dan van welke coalitie dan ook. Het CDA besloot echter anders. Wellicht hebben de mastodonten in de achterban van het CDA de fractie tot de orde geroepen en moest het toch een christelijke coalitie worden.

Daarna lag de sleutel bij de SGP. In de afgelopen periode is er goed samengewerkt en veel bereikt in een betrouwbare coalitie. De verschillen en wensen van beide coalitiepartijen waren goed vastgelegd in het coalitieprogramma. Dankzij dit beleid zijn er nu goede vooruitzichten, heeft de gemeente Scherpenzeel zijn zaken goed op orde en staat zij er financieel fantastisch voor. De kiezers hebben dat gewaardeerd en beide partijen hebben meer stemmen gekregen dan in 2010. Dan mag je in ieder geval enige loyaliteit verwachten. Helaas hebben we inhoudelijk over de verkiezingsprogramma’s geen woord met de SGP kunnen wisselen. Zelfs een verzoek om met een derde (christelijke) partij te gaan praten werd zinloos geacht door de SGP. Ook de wethouderskandidaat van GBS was geen issue. Er stond een zeer ervaren Scherpenzeelse professional in de startblokken, maar het hoefde allemaal niet meer ter sprake te komen. De SGP wilde maar één ding en dat was een christelijke coalitie. De enige reden die zij daarvoor hebben, is het versterken van de christelijke signatuur.

Veel christelijke mensen in de achterban van GBS zijn diep gekrenkt. Het is heel vervelend om te horen dat je wordt afgewezen op het geloof. Wie is de SGP om te oordelen dat wij niet christelijk genoeg zijn om met hen in een coalitie plaats te nemen? Echt schandelijk. Hoe er de afgelopen 3,5 jaar door de andere partijen op christelijke thema’s is gestemd, is men blijkbaar ineens vergeten. Alleen als men je nodig heeft, is de SGP loyaal. Dat opportunisme hadden we niet verwacht en doet erg veel pijn.

De winst van de christelijke partijen zou deze keuze rechtvaardigen. Maar een afspiegeling van de Scherpenzeelse bevolking is het zeker niet (zie ook tabel).

            coalitie
GBS SGP CDA VVD CU DS % stemmen zetels
1260 1186 945       66,3 9
1260 1186     664   60,8 8
1260   945   664   56,1 8
  1186 945   664   54,6 8

1260

  945 532     53,5 7
    945 532 664

530

52,2 7

totaal aantal uitgebracht:

5117 stemmen    

Is dit de juiste afspiegeling van de verkiezingen?

   

We hebben alle fracties ingelicht en aangegeven dat de christelijke partijen het voortouw maar zouden moeten overnemen, omdat zij de deur naar andere coalities dicht hebben gegooid.

Bij GBS zijn er zorgen om de bekende thema’s als de binnen- en buitensporten, de verenigingen, de jeugd, de Breehoek, het zwembad, peuterspeelzaal, cultuur, evenementen en de activiteiten op zondag. Ongetwijfeld zal de christelijke signatuur hier meer beperkingen gaan opleggen. Anders had men net zo goed met ons de coalitie kunnen voortzetten. Ons dorp is heel tolerant naar alle gezindten en achtergronden. We mogen alleen maar hopen dat dit zo blijft.

De teleurstelling bij GBS is onvoorstelbaar groot. We zijn de kiezers heel veel dank schuldig, zij zijn achter ons blijven staan. Ondanks de enorme inzet van al die trouwe GBS’ers hebben we dit vooralsnog niet kunnen omzetten naar een rol in de nieuwe coalitie. We voelen dat als een nederlaag maar weten ook dat de politiek zo kan zijn. We hopen dat de mensen ons toch zullen blijven ondersteunen, want er moet wel tegenwicht worden geboden. “Misschien worden ze wel massaal lid van onze partij”, denk ik lachend als een boer met kiespijn. Ik dank Lorraine en Henny voor hun steun en wijsheid tijdens de coalitiegesprekken. Het is ook voor hen echt onverteerbaar.

Ondanks dit alles wenst GBS de partijen veel wijsheid en sterkte om zo snel mogelijk tot een coalitie te komen. Het dorp moet bestuurd worden en wel zo snel mogelijk. Ook in de oppositie zullen we weer alles op inhoud beoordelen en daarbij de mening en de belangen van alle Scherpenzelers zo goed mogelijk behartigen en met name van onze kiezers. Wij kunnen iedereen recht in de ogen kijken en zijn eerlijk en open geweest. We kunnen ook gewoon niet anders.

Henk Brons, fractievoorzitter GemeenteBelangen ScherpenzeelTerug naar het archiefoverzicht

Nieuws

Nieuwe coalitie GBS en SGP wil “Samen vooruit”. [14 juni 2022]
Met gepaste bescheidenheid, maar ook met trots en enthousiasme presenteren GemeenteBelangen Scherpen...

GBS voortouw in coalitievorming [19 maart 2022]
Op de verkiezingsavond kondigde de grootste partij, GemeenteBelangen Scherpenzeel, al aan het voorto...

Zwarte Land 2, standpunt van GBS [14 maart 2022]
We hebben in de campagnetijd gemerkt dat stemmingmakerij en framing over ZW2 het werkelijke beel...

GBS stelling 04 - Scherpenzeelse Krant [15 februari 2022]
Stelling 04: Doorgaand verkeer moet uit het centrum worden geweerd, het autoluw maken van het c...

GBS stelling 03 - Scherpenzeelse Krant [8 februari 2022]
Stelling 03: Liever langer aan het gas, dan een groot warmtenet of hoge windturbines. Grote ...