Poldertaal
24 november 2021
Is dat de taal die ze spreken in Zeewolde of in de Haarlemmermeer? Neuh, dat is de taal van de oude politiek. Ooit uitgevonden door politici als Wim Kok en Ruud Lubbers. De taal die een duidelijke boodschap waziger en zachter maakt. De taal die er zelfs voor zorgt dat je niet in de gaten hebt hoe ernstig de boodschap is, of ervoor zorgt dat je het überhaupt niet meer snapt (en daar hebben we dan weer een Duits woord voor). Ja, taal kan veel duidelijk maken, maar ook veel verbloemen.
In de rechtszaak van onze burgemeester deed de Commissaris van de Koning John Berends ook een duit in het ‘taalzakje’. Heel bijzonder was de taal waarmee hij vertelde dat hij een delegatie van de gemeenteraad had gehoord en pas daarna zijn definitieve besluit had genomen. Stoïcijns was hij, zelfs toen de advocaat van Eppie Klein aangaf dat dat toch echt niet waar was. De emotionele snik van de Kabinetschef maakte het geheel prachtig af. Tja, het was natuurlijk ook een ‘moeilijke’ beslissing voor hem, of in ieder geval moeilijk te verkopen. En dan komt de ‘poldertaal’ goed van pas. ‘Sprak hij nou bezijden de waarheid’? Ik was erbij en het antwoord is ja.
Maar in Scherpenzeel zouden we dan zeggen: “Hij kan harder liegen, as een peerd lopen”. Kijk, dat is duidelijke taal, dan weet je tenminste wat er bedoeld wordt. Heerlijk dat Scherpenzeelse ‘recht voor zijn raap’. Maar ja, dat vinden de regenten in de oude bestuurscultuur en de machthebbers in de oude politiek natuurlijk niet leuk. Dat moet zachter, liever, waziger en vooral onduidelijker. In poldertaal dus. Het zal mij benieuwen of ze er ook een rechter mee om de tuin kunnen leiden, want die zijn dat soort ontwijkende taal wel gewend.
Er zal de komende (verkiezings-)tijd wel weer een stormvloed aan
poldertaal uit de oude politiek komen. “We zijn voor groen en natuur”, “betaalbare woningen”, “lagere belastingen”, enz. Ja, daar zijn wij ook voor, dat is logisch. Maar bedenk liever hoe we die dingen gaan realiseren. Hoe we de goede zorg kunnen blijven leveren aan de mensen die geen geluk hebben met hun gezondheid. En hoe gaan we de ondernemers een goede huisvesting bieden en gaan we betaalbare woningen bouwen, als we alles groen willen laten.
Natuurlijk snap ik het wel. Als je veel krediet hebt verspeeld bij de inwoners door een Judaskus, zoek je naarstig naar onderwerpen om je weer op de kaart te zetten. Maar mijn advies zou zijn om niet weer te vervallen in de oude politiek met zijn poldertaal. Wees eerlijk, zeg dat je het verkeerd gezien hebt en bouw van daaruit weer het vertrouwen op bij de kiezers.
Scherpenzeel is het er beste bij gebaat als alle politieke partijen weer het vertrouwen genieten, zodat je gezamenlijk, als nieuwe politiek, duidelijke taal kunt gaan spreken. Voor mij part in het Gallisch.
Henk Brons
Fractievoorzitter GBS