Toekomstvisie 2030, hoe zat dat ook alweer?

2 juli 2019

De Toekomstvisie 2030 is een rapport dat is gemaakt door Berenschot (een gerenommeerd bureau op dat gebied). Zij hebben het dorp “doorgezaagd” en veel mensen in ons dorp aan het woord gelaten. Inwoners, bedrijven, instellingen, belangenvertegenwoordigers, gemeentebestuur, ambtenaren, allemaal hebben zij hun inbreng gehad en hun opmerkingen kunnen maken. Vervolgens heeft Berenschot een feitelijke onderbouwing samengesteld van al die onderwerpen. Cijfers liegen niet en het verbaasde ons dan ook niet dat het een overwegend positief rapport was. Heel positief zelfs. Vooral over de inwoners. Ondernemend, sociaal betrokken, gezond, sportief, goede arbeidsethos, veel vrijwilligers, veel mantelzorgers, enz. Maar ook over het dorp. Goede voorzieningen, goede financiële positie, goede ontsluiting dicht bij de snelwegen, veel bedrijvigheid, bloeiend verenigingsleven, gevarieerd winkelbestand, mooi Kulturhus, gevarieerd sportaanbod, enz.

Samenvattend was de subtitel van het rapport:
Een perspectiefrijke toekomst voor Scherpenzeel, een ondernemend dorp in het groen met een betrokken gemeenschap in het hart van het land

Het rapport noemde 3 belangrijke punten waar we komende tien jaar aandacht aan moesten gaan schenken:

  1. Scherpe keuzes bij schaarse ruimte
  2. Bestendig wonen en bouwen
  3. Vitaliteit en leefbaarheid

Er werden ook verbeterpunten aangegeven die voornamelijk lagen in het versterken van het bestuur en de ambtelijke organisatie. Daar wilde de raad meer over weten, omdat het onvoldoende was uitgewerkt in de Toekomstvisie. Daarom werd er opdracht gegeven aan het college om een uitvoeringsprogramma te maken. Aan de hand daarvan konden we praktisch zien hoe bepaalde zaken en dossiers ervoor staan, wat er nu moet gebeuren, wat er nog op ons afkomt, hoeveel inzet we daarvoor nodig hebben, enz.

Vanaf dat moment heeft waarnemend burgemeester Harry de Vries het voortouw genomen, daags nadat hij was geïnstalleerd. Er werd een bureau ingehuurd dat moest zorgen voor het antwoord op de vraag hoe wij als Scherpenzeel die mooie ambities uit de Toekomstvisie konden gaan waarmaken en wat we daarvoor nodig hadden.

Vanaf dat moment is het onderzoek blijkbaar toch heel anders ingestoken en gekanteld.

Een echt praktisch uitvoeringsprogramma hebben we nooit gehad, terwijl dat juist de basis en onderbouwing was voor het verdiepingsonderzoek.

Zonder dat de wethouders en raadsleden op de hoogte waren gehouden van tussentijdse resultaten lag daar ineens een verdiepingsonderzoek van SVDL (Adviesbureau SeinstraVandeLaar) dat maar één uitkomst kende, namelijk herindeling met Barneveld. Een rapport waaruit overduidelijk het vermoeden rijst dat de uitkomst vooraf al vast stond en dat alles omgebogen moest worden naar die uitkomst.

Er waren gesprekken gevoerd met mensen die voor de makers van het rapport de goede dingen zeiden. En als je, bijvoorbeeld als politieke fractie, andere opvattingen had die niet paste in de uitkomst, dan zijn ze niet in het rapport genoemd. Alles wat negatief was over Scherpenzeel staat er meerdere keren prominent in. Al het positieve is weggelaten.

En wat voor ons nog veel erger is. Niets is onderbouwd. Er liggen geen feiten ten grondslag aan dit ongelofelijk slechte rapport. Het zijn beelden, negatieve beelden die talloze keren herhaald worden in het rapport. Maar nergens vindt je tastbare argumenten, cijfermatige onderbouwing of simpelweg feiten. We hadden meer dan honderd vragen en na de antwoorden was het nog niet allemaal duidelijk en betrouwbaar. Hoe is het mogelijk dat zo’n bureau als SVDL zo’n verschrikkelijk slecht rapport kan schrijven?

Wiens brood men eet…

Lees meerTerug naar het archiefoverzicht

Nieuws

Nieuwe coalitie GBS en SGP wil “Samen vooruit”. [14 juni 2022]
Met gepaste bescheidenheid, maar ook met trots en enthousiasme presenteren GemeenteBelangen Scherpen...

GBS voortouw in coalitievorming [19 maart 2022]
Op de verkiezingsavond kondigde de grootste partij, GemeenteBelangen Scherpenzeel, al aan het voorto...

Zwarte Land 2, standpunt van GBS [14 maart 2022]
We hebben in de campagnetijd gemerkt dat stemmingmakerij en framing over ZW2 het werkelijke beel...

GBS stelling 04 - Scherpenzeelse Krant [15 februari 2022]
Stelling 04: Doorgaand verkeer moet uit het centrum worden geweerd, het autoluw maken van het c...

GBS stelling 03 - Scherpenzeelse Krant [8 februari 2022]
Stelling 03: Liever langer aan het gas, dan een groot warmtenet of hoge windturbines. Grote ...